lauantai 1. marraskuuta 2014

Ruokintapohdintoja

Olen tässä kuluneet päivät opiskellut IBD:stä kaikenlaista. Lainasin jopa työpaikalta pari kirjaa joissa käsiteltiin ruoansulatuskanavan sairauksia. Varsinkin toisessa (Clinical Nutrition of Small Animals) käsiteltiin IBD:tä ja potilaan ruokavaliota aika perusteellisesti. Osalla koirista vaikuttaisi olevan hyvin tarkkaa ruokinnan kanssa, vakavimmissa muodoissa ei edes hypoallergiaruoat enää sovi eikä elimistö enää vastaa kortisoniin tai muihin lääkkeisiin. Lievimmissä muodoissa aika pienelläkin ruokavalion muutoksilla voidaan päästä takaisin tasapainoon ja lääkkeistä irti. Tyypillistä vaikuttaisi olevan, että sairaudessa on välillä hyviä kausia, ja välillä huonoja, stressin vaikuttaessa negatiivisesti.

Tässä jotain poimintoja ruokinnasta:

- Tärkeintä on todella hyvin sulava ruoka
- Rasvapitoisuus 12-15 %
- Suhteellisen korkea kuitupitoisuus (perusruokiin verrattuna), varsinkin jos koiralla on taipumusta ripulioireiluun; jopa 10-15 % voisi olla kuitua
- Energiaa saisi olla 3,5-4 kcal/g eli melkoisen vahvaa evästä kuitenkin
 - Proteiinin oltava korkealaatuista ja mieluiten vain yhdestä tai kahdesta eri lähteestä
- Hypoallergiaruoat tai eliminaatiodieetti voi olla varteenotettava vaihtoehto

Lisäravinteista suositeltiin erityisesti sinkkiä ja kalaöljyä (erityisesti omega-3) ja lisäksi mainittiin myös b-ryhmän vitamiineista tiamiini (B1) jonka puutos voi vaikuttaa ruokahaluun.


Inkalla on nyt nappulana eläinlääkärin suosituksesta juurikin IBD-koirille ja muille vatsavaivaisille tehty Royal Canin Gastro Intestinal (kiitos RC että myös eläinlääkäriasemilta saa nykyään kasvattaja-alennuksen!). Tässä ote sen tuoteselosteesta noin vertailun vuoksi:

RAVINTOAINEET: Raakavalkuainen: 25% - Raakarasva: 20% - Tuhka: 6,9% - Raakakuitu: 1,6% - Kg:ssa: EPA & DHA: 3 g - Natrium: 4 g - Kalium: 7 g - Omega-3-rasvahapot: 7 g - Omega-6-rasvahapot: 35,2 g - Metaboloituva energia: 4074 kca
'KOOSTUMUS: riisi, kuivattu siipikarjanvalkuainen, eläinrasvat, maissi, hydrolysoidut eläinvalkuaiset, hiivat, kananmunajauho, juurikaskuitu, soijaöljy, kivennäisaineet, kasvikuidut, kalaöljy, frukto-oligosakkaridit, psylliumin kuoret ja siemenet, hydrolysoitu hiiva (mannaanioligosakkaridien lähde), isosamettikukkauute (luteiinin lähde). LISÄAINEET (kg:ssa): Ravitsemukselliset lisäaineet: A-vitamiini: 11400 KY, D3-vitamiini: 1000 KY, E1 (Rauta): 42 mg, E2 (Jodi): 3,3 mg, E4 (Kupari): 8 mg, E5 (Mangaani): 55 mg, E6 (Sinkki): 181 mg, E8 (Seleeni): 0,08 mg

Kuivamuonan lisäksi Inka saa päivittäin raakaa kanaa tai kalkkunaa noin puolikkaan pötkön eli 250 g ja purkillisen kermaviiliä. Lisäravinteina menee Pii-Pet (sinkin takia), B-max, Biobak, Inupekt Forte ja kokeilussa on nyt lohiöljy. Tosin minulla vähän sellainen näppituntuma, että tuo lohiöljy saattaisi aiheuttaa jotain vatsankipristelyjä, mutta pitää seurata vielä. Lisäravinnecoctail kuulostaa äkkiseltään melkoiselta, mutta tuota nappulaa ei todellakaan mene suositeltua määrää (20 kiloisen koiran pitäisi syödä sitä 355 g eli noin 9 dl päivässä. Tällä hetkellä Inka syö ehkä reilun 3 dl), joten on mielestäni ihan perusteltua antaa vielä lisiä. Hakusessahan tämä homma vielä on...  Ajatuksena Biobakissa ja Inupekt Fortessa on laittaa suolistoon menemään niitä hyviä bakteereita ja kuituja huonojen tilalle.

Löysin myös tällaisen kotiruokareseptin Clinical Nutrition of Small Animals - kirjasta, suunniteltu IBD-tyyppisistä vaivoista kärsiville.

232 g valkoista riisiä keitettynä
232 g raejuustoa
116 g (1 iso) keitetty kananmuna
2,0 g kasviöljyä
1,0 g suolaa (KCl)
1,0 g kalsiumkarbonaattia

Tässä pitäisi siten energiasisältönä olla
Energiaa (kcal/100 g) 450
Proteiini 30,4 %
Rasva 15,6 %
Kuitu 0.71 %
Kalsium 0,42 %
Fosfori 0,39 %


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti