lauantai 13. joulukuuta 2014

Ruokaa, ruokaa, vielä kerran ruokaa

Tässä uudet mahakuvat:

Verrokiksi alle maanantainen kuvat, otettu samassa valossa siis viisi päivää sitten:


Ei kyllä mitenkään valtavaa muutosta ainakaan vielä näissä kuvissa ole. Läheltä kun katsoo niin iho on rauhoittunut selvästi, maanantainahan se oli pieniä haavaumia täynnä kun oli kutissut niin kovasti, nyt iho sentään on kutakuinkin ehjä. Rapsuttelua on vielä jonkin verran ja näköjään on alkanut jälleen kirputtaa kylkiään - huomasin juuri kun Inka pyörii tässä jaloissa samalla kun kirjoitan. Röyhtäilyä esiintynyt myös aikaisempaa enemmän. Tosin nyt on sanottava että en ole lainkaan varma, onko Inka tänään käynyt varkaissa toisten koirien ruokaämpärillä. Joku sieltä oli kyllä verottanut aamulla, mutta yleensä syyllinen on ollut porokoira Pihka eikä suinkaan Neiti Nirppanokka.

Kuinkahan nopeasti pitäisi kutinaoireiden loppua, jos oireiden aiheuttaja poistuu ruokavaliosta? Lähinnä haen tällä sitä, että oireileekohan Inka nyt jo sitten tuosta kalkkunastakin, vai voiko se vielä olla perua viime viikonlopun ruokintakokeiluista?

Joka tapauksessa päätin varmuuden välttämiseksi tilata Inkalle jotakin allergianappulaa. Eläinlääkärikin on sitä meille kovasti tässä viimeisen parin viikon aikana suositellut ja pitkällisen harkinnan jälkeen se toki voisi olla ihan järkeväkin vaihtoehto. Ihan kokonaan en allergiaruokiin haluaisi siirtyä (mörkönä kummittelee ajatus koirasta jolle ei enää koskaan saa antaa mitään muuta), mutta jos löytyisi joku liha jonka kanssa niitä napuja voisi syöttää... Tärkeintä tietenkin on ensin saada koira oireettomaksi.
Tässä koottuja pohdintoja meillä harkinnassa olevista tuotteista. Kursivoidut kohdat on kopioitu valmistajien sivuilta, linkeistä pääsee ko. tuotteen sivulle. Olen ottanut sisällysluetteloista mukaan meidän näkökulmasta tärkeimmät asiat; valmistusaineet, rasva/proteiini-prosentit ja kalorimäärän. Inka on kuitenkin suhteellisen aktiivisesti liikkuva rekikoira, joten sen kaloritarpeet ovat toista luokkaa kuin pienikokoisen kerrostalokoiran. Kilohinnat olen laskenut kivutonverkkokauppa.fi - osoitteesta, aika lailla samaa luokkaa taitavat olla Suomessa kaikkialla muuallakin.

Royal Canin Sensitivity Control

http://www.royalcanin.fi/tuotteet/tuotteet/ruoat-elaeinklinikoilla/vet-diet-canine/sensitivity-control-sc-21
KOOSTUMUS: tapioka, kuivattu ankanliha, hydrolysoidut siipikarjavalkuaiset, kasvikuidut, eläinrasvat, juurikaskuitu, kalaöljy, soijaöljy, psylliumin kuoret ja siemenet, kivennäisaineet, frukto-oligosakkaridit, isosamettikukkauute (luteiinin lähde).
Raakavalkuainen: 21% - Raakarasva: 9%
Metaboloituva energia (mitattu) (kcal/kg) 3462.0

Sisällysluettelo vaikuttaa aika hyvältä, pientä rasvaprosenttia lukuunottamatta. Ensisijaisia proteiini- ja hiilihydraattilähteitä ei ole hydrolysoitu, mutta Inka ei varmastikaan ole koskaan aiemmin elämässään saanut ainakaan tapiokaa, ja tuskin ankkaakaan. Tietenkin jos hydrolysoinnilla haetaan molekyylirakenteen muuttamista pienemmäksi, jotta se sulaisi paremmin, niin sitä tässä tosiaan ei ole tehty (paitsi tuolle siipikarjavalkuaiselle). Kilohinta isoimmalla pakkauskoolla (14 kg) 7,40 e/kg ilman kasvattaja-alennusta. Kasvattajakortilla -25 % eli 5,56 e/kg.

Royal Canin Hypoallergenic
http://www.royalcanin.fi/tuotteet/tuotteet/ruoat-elaeinklinikoilla/vet-diet-canine/hypoallergenic-dr-21

KOOSTUMUS: riisi, hydrolysoitu soijavalkuaisuute, eläinrasvat, kivennäisaineet, hydrolysoitu siipikarjanmaksa, juurikaskuitu, soijaöljy, frukto-oligosakkaridit, kalaöljy, purasruohoöljy, isosamettikukkauute (luteiinin lähde)
Raakavalkuainen: 21% - Raakarasva: 19%
Metaboloituva energia (mitattu) (kcal/kg) 4025.0

Energiapitoisin hypoallergiaruoka. Harmillista, että hiilihydraattilähteenä on käytetty riisiä, joka ei ainakaan "oikeana riisinä", siis puuroksi keitettynä, Inkalle ole sopinut. Mietin ensin, että entä jos vaan "otan ja kokeilen", mutta toisaalta, enpä kyllä lähtisi sellaista kuivamuonaa edes harkitsemaan jossa on lammasta, jonka nyt epäillään olevan yksi kutinan aiheuttaja. Joten kaikki riisipohjaiset allergiaruoat ovat pois suljettuja (aika iso liuta eri valmistajista siis). Kilohinta isoimmalla pakkauskoolla (14 kg) ilman kasvattaja-alennusta sama kuin Sensitivity Controllissa eli 7,40 e/kg ja kasvattajakortilla - 25 %.

Hill's Z/D Ultra Allergen-Free
http://www.hillspet.fi/fi-fi/products/pd-canine-prescription-diet-zd-ultra-allergen-free-dry.html

Maissitärkkelys, kananmaksahydrolysaatti, selluloosa, kivennäiset, kasviöljy, eläinrasva, vitamiinit, DL-metioniini, hivenaineet, tauriini, beetakaroteeni.
Proteiini 19.4 % Rasva 14.1 %
kcal/kg 3670

Maissipohjainen, kuten yllä hyvin selkeästi sanotaan ;) Proteiinilähde on hydrolysoitu joten pitäisi olla hyvin imeytyvää laatua. Yksi vahva vaihtoehto. Maissia kylläkin näyttäisi olevan RC:n Maxi Sensiblessä ja Trail 4300:ssa joita molempia Inka on raakaruoan lisäksi syönyt täällä meillä ollessaan.  Kilohinta 10 kg säkissä (isoin pakkauskoko) 9,90 e/kg. Myös Hill'sillä pitäisi olla oma kasvattajakerho, jonka jäsenten pitäisi saada -25 % myös eläinlääkärillä myytävistä ruoista.

Hill's Z/D Low Allergen

http://www.hillspet.fi/fi-fi/products/pd-canine-prescription-diet-zd-low-allergen-dry.html

Kuivattu peruna, kananmaksahydrolysaatti, perunatärkkelys, selluloosa, kasviöljy, eläinrasva, kivennäiset, vitamiinit, DL-metioniini, hivenaineet, L-tryptofaani, tauriini, beetakaroteeni.
Proteiini 18 %  Rasva 14.3 %
kcal/kg 3610

Muuten samanlainen ruoka kuin edellinen, mutta hiilihydraattilähteenä on peruna. Perunapohjaista ruokaa Inka ei ole ainakaan meillä ollessaan koskaan saanut, entisellä omistajalla mahdollisesti (mutta epäilen). Tosin entisen omistajan mukaan Inka on siellä ollessaan ollut aina terve kuin pukki... Hintaa isoimmalle saatavilla olevalle 7,5 kg pussille tulisi 10,28 e/kg. Ehkä todennäköisin vaihtoehto, jos vain liittyisi siihen kasvattajakerhoon...

Virbac Dermal 

http://virbac.vetcare.fi/koira/erikoisruokavaliot/dermal_dog

Kuivattu ankanproteiini, pregelatinisoitu maniokin tärkkelys, ankanrasva, juurikaskuitu, perunaproteiini, hydrolysoitu proteiini*, pellavansiemen, kalaöljy, frukto-oligosakkariidit, purasruohosiemen, Securidaca longepedunculata, Lactobasillus acidophilus, vitamiineja ja mineraaleja.
Proteiini 32 % Rasva 19 %
Proteiini-kalorisuhde 84 g/Mcal

En osaa tuosta ilmoitetusta proteiini/kalorisuhteesta laskea energiapitoisuutta (kcal/kg) kuten noissa muissa on ilmoitettu, mutta rasva/proteiini - prosentin perusteella tämä olisi vertailun voimakkain ruoka. Aika moni aktiivisen koiran kuivamuona itseasiassa menee suhteella 30/20 ja tämä alkaa olla hyvin lähellä sitä. Tässä proteiinilähteenä on ankka, jota ei ole hydrolysoitu; jotain muuta proteiinia kyllä on hydrolysoitu, mutta harmi kyllä ei kerrota, mistä lähteestä se on.  Hiilihydraattilähteenä maniokki ja peruna, joita kumpaakaan en usko Inkan aiemmin saaneen. Tähän on myös ainoana näistä ruoista lisätty maitohappobakteereita, tosin en tiedä onko sillä kuivamuonan kyseessä ollessa mitään käytännön merkitystä.  Kilohintaa tulisi 7,56 e/kg 13 kg:n säkissä. Myös tämä Virbac kuulostaisi meille aika järkevältä vaihtoehdolta.

Maanantaihin saakka aikaa miettiä, sitten pitää tilata jos meinaan torstain eläinlääkärikäynnillä saada eväät mukaani. Kumpaakaan näistä omaan silmääni parhaista vaihtoehdoista ei ole esim. Zooplussalla, josta voisi saada edullisimmat hinnat mikäli netistä meinaa hankkia.


Edit. Keksin, miksi Inka rapsutteli ja röyhtäili eilen illalla. Toiset koirat saivat pari kiloa lammasta... Inka oli paitsi kaivanut lammaspötkön käärepaperit ja nuollut ne, niin todennäköisesti myös käynyt jonkun kupilla omin luvin. Ruokavaras on paljastettu!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti